Počet byl změněn.

O VÝROBCÍCH KHOYSAN

Mořské sůl Khoysan pochází ze západního pobřeží Jihoafrické republiky. Je to velmi chutná a zdravá sůl, k využití jak v kuchyni, tak pro léčivé účely.

Sůl si můžete objednat v sekci E-shop a my Vám ji do 7 dnů doručíme. Přejeme Vám dobrou chuť a pouze ty nejlepší zkušenosti s mořskou solí Khoysan.

sul khoysan sklenice

BIO KVALITA

Přestože v bylinkových zahradách patřících Khoysan v Jižní Africe při produkci nepoužívají umělých hnojiv a pesticidů, získání BIO certifikace zde bylo v nedohlednu.

Z tohoto důvodu se hlavní dovozce soli Khoysan do Evropy, náš rakouský partner (Waltraud Stefan e. U.) rozhodl nalézt vhodného dodavatele vysoce kvalitních BIO složek, které by skvěle doplnily všechny bylinkové směsi se solí Khoysan.

V souladu, a po dohodě s jihoafrickými partnery, jsou nyní všechny směsi z pečlivě vybraných bio bylinek a koření a jsou ručně namíchány v Rakousku, ve městě Texing (Waltraud Stefan e. U. , A-3242 Texing).

Výběru vhodného dodavatele předcházel pečlivý průzkum a byl ovlivněn nejen schopností dostát závazku, ale především vlastními smysly a lidmi, kteří si za svými produkty hrdě stojí.

NAŠI BIODODAVATELÉ

Číslo atestu bio kvality

AT-Bio-401

AKALA BIO GEWÜRZMANUFAKTUR

Marko Höllhuber, 4552 Wartberg/Krems
www.akala-vertrieb.at

ARGE PANNONISCHER SAFRAN

Johannes Pinterits, 7013 Klingenbach,
www.pannonischer-safran.at

S’NATURECK

Renate Buzek, 3564 Plank/Kamp
www.snatureck.at

Vzniká díky slunci a větru

Pouze pravá mořská sůl vzniká díky životadárné síle slunce a větru, které podporují slanost v solných zahradách. Obsah soli stoupá, až se při cca 25% slanosti začnou ve vodě formovat čisté krystaly soli. Je to poklad, který příroda dává do rukou lidem, aby ji mohli dále zpracovat.

Ruční sběr

V letních měsících – od října do března - se na jižní polokouli krystaly soli pečlivě ručně sbírají a suší se na slunci. Potom se ručně prosívají na různé velikosti krystalů (přírodní jemná sůl a hrubá), nemelou se, čímž je v soli uchován přírodní jód a veškeré minerální látky. Mírné odchylky ve velikosti krystalků jsou tudíž zcela přirozené.

Celistvost krystalů

Tento ruční sběr mořské soli Khoysan, na rozdíl od průmyslového získávání mořské soli, respektive těžby soli v horách, umožňuje soli zůstat ve své původní přírodní podobě. Tato sůl obsahuje všechny cenné minerály a stopové prvky obsažené v moři, jako například: vápník, hořčík, draslík, přírodní jód, atd…, tedy celou řadu elementů ve velmi jemně vyvážené koncentraci, které jsou důležité pro výživu našich buněk.

Daleko od znečištěného životního prostředí

Ideální prostředí solných zahrad Khoysan vysvětluje, proč se na tyto soli nevstahuje tak často diskutované všeobecné znečištění mořských solí. Provedené analýzy potvrdily, že případná zátěž těžkými kovy jako je olovo, kadmium, rtuť – pokud se vůbec vyskytují - leží pod měřitelnými hodnotami , tzn: pod 0,5 miligramů na 1 kilogram u olova a kadmia a pod 0,1 miligramů u rtuti.

Solné zahrady

Solné zahrady Khoysan se nacházejí na velmi řídce osídleném západním pobřeží Jižní Afriky v blízkosti zálivu Svaté Heleny, asi 180 km severně od Kapského města. Ty nejlepší klimatické podmínky – teplý, suchý vítr, dlouhé, horké léto a zvláštní geologická formace solných zahrad, jsou přírodou dané předpoklady pro získávání této prvotřídní mořské soli.

Srdcem solných zahrad je obrovské slané podzemní jezero

Solné zahrady nejsou napájeny přímo vodou z moře, jak je to obvyklé u běžné těžby mořské soli, nýbrž z minimálně 400 let starého podzemního solného jezera, které je napájeno opět velmi přirozeným oběhem – z moře. Studená voda jižního Atlantiku, velmi bohatá na kyslík, prosakuje do solného jezera přes zhruba 2000 metrů silnou bariéru z křemičitého písku, vápence z mušlí a jílu (perfektní přírodní filtr). Odtud vede voda, která má již obsah soli cca 10 %, do solných zahrad.

TÉMA JÓD

Co vlastně znamená slovo „nejodizovaná“ sůl na našich baleních. Konkrétně to znamená, že do soli nebyl přidán anorganický jód – přesto však celé krystaly mořské soli Khoysan sušené na slunci obsahují, vedle mnoha jiných cenných minerálních látek a stopových prvků moře, i nepatrné množství přírodního organického jódu (2-3 mg/ kg).

Jód je coby stopový prvek významný pro naši štítnou žlázu a má důležitou funkci pro látkovou výměnu, nervový systém, krvetvorbu, imunitu atd. Při nedostatku jodu může dojít ke zvětšení štítné žlázy, často spojené s narušením zdraví, jako pocit slabosti, únava, zimomřivost a náchylnost k infekcím. Ačkoliv je jód tak životně důležitý, potřebujeme ho pouze velmi malé množství a pokud možno v přírodním stavu.

Dnes je běžnou praxí, obohacovat kuchyňskou sůl a další potraviny anorganickým jodem (většinou je to jodid draselný nebo jodid sodný). Toto je velmi sporné, protože se jedná o podstatně vyšší koncentrace, než jsou přírodní. Příliš mnoho jodu je stejně škodlivé, jako jeho nedostatek, zaznívá stále častěji i z lékařských kruhů. Potřeba jodu je pro každého rozdílná. Těhotné ženy a kojící matky mají zpravidla zvýšenou potřebu jódu.

FLEUR DE SEL

KRÁLOVNA SOLI

Fleur de Sel (z fr. solný květ), označována také jako „královna solí“ nebo jako „kaviár mezi solemi“, vzniká velmi zřídka, sklízí se ručně a k její získání je potřeba kromě zkušeností, neustálého pozorování, trpělivosti a citlivých rukou zvláštní souhru slunce, větru a vody: pouze při současném působení ranního oparu, lehkého větru a horkého slunce se tvoří na povrchu malých pánví tenké vrstvy krystalů soli, které jsou velmi křehké jako tenká vrstva ledu.

VZÁCNOST TÉTO SOLI

Tyto podmínky nejsou každý den, což také umocňuje vzácnost této soli. Poté se pomocí speciálního nástroje Fleur de Sel velmi opatrně odebere a suší se ve velkých koších na slunci. Takto získaná sůl je nejen gurmánským požitkem, především je však nesmírně zdravá a chutná.

KONTAKT

ZAVOLEJTE NÁM
SÍDLO FIRMY
Osická 220/9,
198 00 Praha 9
Důvěřujte nám, nikdy bychom Vám neposlali spam.